Produkty pszczele trafiają do naszych klientów nieprzerwanie od 1961 roku.
Działamy z pasją, dostarczając miód najlepszej jakości. Nasze pasieki znajdują się blisko lasów i dzikich niezagospodarowanych polan. Naturalne warunki przyrodnicze sprawiają, że miód cechuje się bogatym, intensywnym bukietem smaków.
Miód ten pozyskiwany jest z czystych i nieskażonych lasów jodłowych i świerkowych oraz w dolinach górskich o specyficznym mikroklimacie. Dlatego miody te mają szczególny aromat, smak oraz właściwości lecznicze.
Makroelementy :
– Potas, wapń, sód, fosfor, magnez
*Z uwagi na bogaty skład enzymatyczny i mineralny jest wyborną odżywką regeneracyjną. Miodem ze spadzi leczy się schorzenia naczyń krwionośnych.
Z uwagi na specyficzne rośliny występujące w regionie Żywiecczyzny charakteryzuje się dodatkowymi walorami smakowymi i korzennym aromatem. Miód ten pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru różnych gatunków roślin uprawnych, sadowniczych, łąkowych, leśnych, górskich i dziko rosnących.
*Działa zapobiegająco i wspomagająco w leczeniu przeziębień, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo oraz w stanach zapalnych błony śluzowej nosa. Działa także uspokajająco.
Często nazywany jest leśnym, pozyskiwany z roślin łąk i lasów beskidzkich. Tereny Żywiecczyzny to obszar o najwyższych walorach przyrodniczych, obejmujących mozaikę ekosystemów leśnych i innych rzadkich gatunków roślin takie jak: kopytnik pospolity, przytulia wonna, goryczka, dziewięćsił bezłodygowy, pierwiosnek wyniosły, ciemiężyca zielona, borówka czarna, malina, tarnina.
*Podobnie jak miód spadziowy jest doskonały w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Wzmacnia układ odpornościowy.
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne. W pyłku pszczelim zidentyfikowano witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
*Potwierdzone badaniami właściwości pyłku: odżywcze odtruwające pyłek osłania tkankę wątrobową pyłek podnosi odporność organizmu
Pierzga jest to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę miodną, zmieszany z miodem, złożony w komórkach plastra pszczelego, poddany fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych w środowisku gniazda pszczelego.
*Wartość pierzgi do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność.
Propolis (kit pszczeli) to mieszanka żywic i olejków eterycznych z pąków drzew. Substancje te pszczoły miesza w ulu z woskiem, pyłkiem i wydzieliną, tworząc pachnącą masę, która służy pszczołom do uszczelniania ula oraz zabezpiecza je przed chorobami.
*Zwalcza gronkowca złocistego, a także tzw. pleśniawki. Hamuje wzrost komórek nowotworów, zwłaszcza szyjki macicy, piersi, wątroby, czerniaka złośliwego, okrężnicy, nerek.
– Uformować grudkę z surowego propolisu. Mięknie pod wpływem ciepła rąk. Żuć kilka raz dziennie. Zalecane szczególnie w przypadku: parandotozy zapalenia jamy ustnej, tchawicy.
– Wyciąg etanolowy z propolisu: 10% 50g rozdrobnionego propolisu zalać 0.5l 70% spirytusem (0.351 spirytusu + 0.151 wody) i pozostawić w temperaturze pokojowej, bez dostępu światła na okres 7-14 dni, od czasu do czasu mieszając. Stosować 15 – 25 kropli na łyżeczce cukru lub miodu, trzy razy dziennie.
Zajmujemy się hodowlą matek rasy Krainka ( linie Singer i Sklenar ).
Wszystkie matki są unasienione naturalnie oraz sprzedajemy je tylko do celów użytkowych (nie sprzedajemy matek reprodukcyjnych). Wszystkie matki pochodzą z naszej hodowli. Matki znakowane są opalitkiem przypadającym na dany rok. Zamówienia przyjmujemy telefonicznie oraz na Facebooku.
Nasze odkłady przygotowujemy na ramkach wielkopolskich. Odkład składa się z tegorocznej czerwiącej matki rasy Krainka, dwóch ramek osłonowych + dwóch ramek z czerwiem mieszanym.
Oferta dla pszczelarzy
Tata zaraził mnie miłością do pszczół. To zajęcie daje mi poczucie wolności i jedności z naturą. Lubię spędzać swój czas na świeżym powietrzu, w kontakcie z przyrodą. Najbardziej lubię wiosnę - obserwowanie rozwoju moich rodzin.
Zamiłowanie do pszczelarstwa zaszczepił we mnie mój tata. Uwielbiam prace przy pszczołach, to zajęcie mnie relaksuje. Cieszę się, że podczas pracy mogę wsłuchać się w dźwięki przyrody.
Chcesz Spróbować?
Zadzwoń do Nas!
Staramy się, aby nasz miód cechował się najlepszą jakością i smakiem.